Nicole de Groot

Hoofd verpleegkundige Medisch Team

Ik ben Nicole de Groot, verpleegkundige van KDO.

Sinds de allereerste Keer Diabetes2 Om – pilot in 2014 ben ik betrokken. Connie Hoek (diëtist) en ik als verpleegkundige hadden een aantal jaren ervaring in het begeleiden van patiënten in de huisartsenpraktijk. Hun ziekte wisten we samen voor een groot gedeelte te keren, waardoor aanzienlijk minder medicatie nodig was. Daar kregen we zo veel plezier in!

We zagen de patiënten met diabetes2 veranderen; minder medicatie, meer energie, gewichtsverlies en ze kwamen uit de spiraal van ziekzijn. Ons doel om dit op groepsniveau te kunnen doen lukte in 2014. Samen met Voeding Leeft is het Keer Diabetes2 Om programma tot stand gekomen. Ik was de eerste die de rol van verpleegkundige op me nam in het begeleidingsteam. Met name het afbouwen van medicatie is mijn expertise. Een rol die inmiddels doorontwikkeld tot een heel team van 15 verpleegkundigen die we begeleiden en opleiden. 

De fysiologie achter en rond Diabetes2 fascineert me. De ontregeling in het lichaam, wat het veroorzaakt bij de vaak vermoeide mensen en hoe dit proces om te keren. Deze fysiologie overbrengen in begrijpbare taal naar onze deelnemers is een mooi proces. Bij zelfregie hoort kennis. De ziekte begrijpen, zodat er slimmere keuzes gemaakt kunnen worden. Met een aantal handige trucs kan de spiraal van dikmakende therapie doorbroken worden. Hierin bouwen we veilig en verantwoord medicatie af, met behoud van goede bloedwaarden.
Voor iedere deelnemer is dit weer een ander traject en dit puzzelen is en blijft interessant! 

Naast de zorg rond onze deelnemers werk ik ook in het medisch team. Samen met artsen blijven we de kwaliteit van het programma goed bewaken en ontwikkelen we door naar een professionele zorginstelling. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn als we meer mensen met Diabetes2 kunnen gaan helpen, ze een weg terug bieden onder onze begeleiding. Landelijk minder mensen met diabetes type 2. Met elkaar dus samenwerkend met huisartsen, internisten, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Als patiënten voelen dat we met elkaar achter ze staan en ze vanuit ons hart begeleiden helpt dat hun in een duurzame leefstijlverandering. 

Verder ben ik moeder van 2 leuke pubers. Ik hou van wandelen met mijn hond in de natuur, laarzen aan en de wind in mijn gezicht. Dan kom ik tot rust.

BIG: 9043905230

Nicole de Groot