Leef! met MS

Ontwikkeld voor mensen met de zenuwziekte Multiple Sclerose

Leef! met MS

Voeding Leeft heeft in samenwerking met het Nationaal MS Fonds het leefstijlprogramma voor mensen met Multiple Sclerose (MS) ontwikkeld: Leef! met MS. MS is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Er zijn aanwijzingen dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op het verloop van hun ziekte en hun MS klachten. Al eerder begeleidde Voeding Leeft 600 mensen met MS in een pilot naar een ander eetpatroon en dat had een positief effect op de kwaliteit van leven.

Het AmsterdamUMC locatie VUmc onderzoekt momenteel op grote schaal de effecten van het leefstijlprogramma in meer dan 750 deelnemers (LIMS studie). Dit gebeurt onder leiding van neuroloog en onderzoeker Brigit de Jong.

Dit najaar starten nieuwe groepen!
De inschrijven zijn al geopend. Aanmelden? Klik hier.

Bekijk ook de website van het Nationaal MS Fonds voor meer informatie. Heb je nog vragen over het programma? Mail dan naar ms@voedingleeft.nl.

Lachende-vrouw-in-natuur

Projectleider Maud Verburgh aan het woord over Leef! met MS

“Een nieuw begin, dankbaarheid, trots, bewustwording, inspiratie, steun, verfrissend, gemotiveerd, stimulerend, energiek, informatief en geweldig! Woorden waarmee de deelnemers de laatste sessie van het Leef! met MS programma afsloten. Dat verandering van leefstijl mogelijk een gunstig effect heeft op MS klachten blijkt al voorzichtig uit de verhalen van deelnemers. Meer dan eens horen we terug dat men zich fitter, energieker en minder vermoeid voelt. Dat kan veel impact hebben op hoe je de dag beleeft. Het is heel bijzonder om de deelnemers te kunnen volgen en de veranderingen te zien. De sprankeling weer terug te zien keren in iemands ogen. Dat maakt ons werk heel waardevol.” 

vrouw-lachend-op-strand-close-up

Hoe ziet het leefstijlprogramma eruit?

Vier pijlers komen aan bod gedurende 6 maanden: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten in groepsverband word je door een team van een diëtist, coach, programmacoordinator een kennisexperts begeleid. Via onze eigen beveiligde online community blijf je in contact met groepsgenoten en het begeleidingsteam. Ook vind je daar alle informatie in verschillende inspirerende vormen, zoals blogs, animaties, receptenvideo's en podcasts. Ook kun je je voortgang bijhouden via een overzichtelijk dashboard. Na de eerste 6 maanden volgt een onderhoudsfase van 18 maanden waarin je, wanneer jij denkt dat dit nodig is, extra online bijeenkomsten bijwonen.

Tijdlijn KDO GLI

Bekijk ook deze pagina van het Nationaal MS Fonds met veelgestelde vragen over het leefstijlprogramma.

Partners

Logo MS fonds
Logo Amsterdam UMC