Leefstijlprogramma na de behandeling voor kanker

Ontwikkeld voor mensen hersteld van blaas-, darm- en borstkanker

Leefstijlprogramma na de behandeling voor kanker

Mede mogelijk gemaakt door Beter Gezond en AFAS en in nauwe samenwerking met Radboudumc en Vereniging Arts & Leefstijl, heeft Voeding Leeft mensen met blaas-, darm- en borstkanker begeleid. De deelnemers hadden hun behandeling reeds afgerond en waren in remissie. Vier groepen met in totaal 200 mensen hebben deelgenomen aan het programma en zijn aan de slag gegaan met hun leefstijl. Naast de kwaliteit van leven werd ook de kans op recidief door de onderzoekers gemeten.

Het project Beter Gezond, waarvan dit leefstijlprogramma een belangrijk onderdeel is, werd door de financier AFAS Foundation als één van de vier projecten genomineerd als Goedste Doel van 2023. Met dit project willen we leefstijl op de kaart zetten bij en na de behandeling van kanker.

Hoe zit het met aanmelden?
Eind 2022 zijn de laatste groepen van het programma afgerond. Voorlopig staan er geen nieuwe programma's gepland en is inschrijven voor het programma niet mogelijk.

Lees hier een interview met Marcel, een van de deelnemers.

Tomatensalade-met-witte-bonen-en-volkoren-boterham-met-zalm-1

Projectleider Nathalie Wilmsen

"Ik vind het heel bijzonder dat we dit project kunnen doen. Heel lang bleef het onderwerp 'leefstijl' bij kanker onbesproken. Super interessant is dus dit onderzoek om te zien wat het je kan opleveren op juist wél aandacht te besteden aan je leefstijl als je kanker hebt gehad en herstellende bent. Het Beter Gezond project draagt bij aan het integreren van leefstijl bij en na de behandeling voor kanker. Een super actueel en belangrijk thema! Ik kijk uit naar de resultaten van dit onderzoek."

nathalie

Hoe ziet het leefstijlprogramma eruit?

Vier pijlers komen aan bod gedurende 6 maanden: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten in groepsverband word je door een team van een diëtist, coach, programmacoordinator een kennisexperts begeleid. Via onze eigen beveiligde online community blijf je in contact met groepsgenoten en het begeleidingsteam. Ook vind je daar alle informatie in verschillende inspirerende vormen, zoals blogs, animaties, receptenvideo's en podcasts. Ook kun je je voortgang bijhouden via een overzichtelijk dashboard. Na de eerste 6 maanden volgt een onderhoudsfase van 18 maanden waarin je, wanneer jij denkt dat dit nodig is, extra online bijeenkomsten bijwonen.

Tijdlijn KDO GLI

Partners

Beter Gezond
AFAS foundation
Radboudumc
Arts & Leefstijl