RadboudMC, Voeding Leeft en Vereniging Arts en Leefstijl slaan de handen ineen om leefstijlprogramma te ontwikkelen tegen terugkeer kanker 

Bij een kwart van alle patiënten met kanker die in eerste instantie succesvol zijn behandeld, komt de kanker binnen enkele jaren terug en vaak met een slechte afloop. Er zijn aanwijzingen dat dat risico verlaagd kan worden door een gezonde leefstijl. Tot op heden is er geen bewezen effectief programma waar artsen naar kunnen verwijzen. Daarom gaan Voeding Leeft, RadboudMC en Vereniging Arts en Leefstijl samenwerken om deze behandeling te ontwikkelen, waarbij aandacht wordt besteed aan beweging, voeding, slaap en ontspanning. Dit sluit perfect aan op de uitnodiging van staatssecretaris Paul Blokhuis aan het zorgveld om GLI’s te ontwikkelen voor andere aandoeningen dan alleen obesitas en diabetes type 2.

„Door leefstijl als onderdeel van de behandeling te gaan zien hoeven patiënten niet louter de behandeling te ’ondergaan’ en kunnen ze ook zelf invloed uitoefenen”, zegt Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker aan het Radboudumc. Daarnaast heeft dit naar verwachting positieve effecten op de prognose: “Een gezonde leefstijl heeft gunstige effecten op het afweersysteem van de patiënt. Het kan de tumorgroei afremmen”, aldus Bart Kiemeney, ook hoogleraar aan RadboudMC. “Op groepsniveau zien we dat de kans op terugkeer van kanker lager is bij patiënten met een gezonde leefstijl.”

Wij willen met het innovatieve programma Beter Gezond ‘leefstijl als behandeling’ verankeren in de oncologische ketens. Een belangrijk onderdeel hiervan is, om patiënten na de medische behandeling te ondersteunen met het verduurzamen van een gezonde leefstijl. Zo’n kankerspecifiek leefstijlprogramma is landelijk (en misschien wel wereldwijd) uniek. 

De komende periode gaan Radboudumc en Voeding Leeft zorgprofessionals dit programma ontwikkelen en nodigen ze wetenschappers en patiënten uit om mee te werken aan het opzetten van dit leefstijlprogramma. KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, Integraal Kankercentrum Nederland en zorgverzekeraar VGZ hebben hun steun voor het initiatief uitgesproken. De vier grote zorgverzekeraars vragen we om mee te kijken met de resultaten en daarna op te nemen in hun basispakket mits de interventie leidt tot aantoonbaar betere kwaliteit van leven, gezondheidswinst en zorgkostenreductie.