Eet voor reuma

Eten dat voor je werkt

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een vorm van reuma. Een van de meest voorkomende vormen zijn artrose met 1,5 miljoen patiënten, Reumatoïde Artritis (RA): met 260.000 patiënten. Reuma veroorzaakt verscheidene symptomen waaronder verminderde beweeglijkheid, stijfheid en (spier)pijn. De meeste vormen van reuma worden met medicatie behandeld. Binnen de reumapatiënt groep is steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Veel patiënten willen zelf de regie in handen nemen en door middel van leefstijlaanpassingen hun ziektelast verlagen en kwaliteit van leven verhogen. Er zijn aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat een gezond eetpatroon mogelijk de ziektelast van reuma kan verminderen. 

In 2016 heeft Voeding Leeft in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven een pilot onderzoek uitgevoerd, waarin onderzocht werd wat het effect van een leefstijlprogramma was bij mensen met Reumatoïde Artritis en fibromyalgie. De deelnemers hebben informatie gekregen en zelf ervaren wat onbewerkte, gevarieerde en lekkere voeding voor hen en hun reumatische klachten kon doen. 

Deelnemers werd bijvoorbeeld uitgelegd waarom het eten van veel groenten, fruit, noten, zaden, extra vierge olijfolie en peulvruchten belangrijk is voor hun klachten. En waarom het van belang is om een constante bloedsuikerspiegel te hebben, zodat ze zich minder vermoeid voelen. Ook werden ze gewezen op het belang van vette vis en een goede vitamine D spiegel. 

De resultaten laten een positief effect van het programma zien op de gezondheid, het dagelijks functioneren, ervaren mate van pijn en in het algemeen lichamelijke klachten. De meeste effecten zijn al zichtbaar een maand na de start van het programma en houden ook na einde van het programma aan. Ook konden deelnemers het programma goed volhouden en zijn er geen nadelige effecten gerapporteerd. De individuele reacties van deelnemers waren positief, het programma werd goed beoordeeld en er kwamen mooie verhalen aan het licht. Zo zegt een van de deelnemers: ‘Na jaren van alles geprobeerd te hebben, kan ik eindelijk weer een pak melk openen’.

Momenteel werken we aan mogelijke vervolgprojecten en zullen we uitgebreider het effect op het ziekteproces op de lange termijn onderzoeken. Zodra hier meer duidelijkheid over is, zullen wij hier meer informatie over geven. Wilt u hiervan op de hoogte blijven of op een wachtlijst gezet worden voor mogelijke deelname? Mail dan uw naam, telefoonnummer en voor welk programma u zich aan wilt melden naar: aanmelden@voedingleeft.nl of houd www.voedingleeft.nl in de gaten.

 

< Bekijk meer initiatieven