Eet voor reuma

Eten dat voor je werkt

In 2016 heeft de pilot Eet voor Reuma plaatsgevonden in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven en in het bijzonder met Richard Verheesen, reumatoloog .

Gedurende twee maanden volgden de patiënten uit het ziekenhuis met Reumatische Artritis een onbewerkt eetpatroon. De resultaten laten een positief effect van het programma zien op de gezondheid, het dagelijks functioneren, ervaren mate van pijn en algemeen lichamelijke klachten. De meeste effecten zijn al zichtbaar bij een maand na de start van het programma en houden ook na het programma aan. Samenvattend geeft deze pilot de indicatie dat het programma een positief effect heeft op de ervaren gezondheid en het functioneren van reumapatiënten.

Ook de individuele reacties van deelnemers zijn positief, het programma wordt goed beoordeeld en er komen mooie verhalen aan het licht. De deelnemers zeggen meer energie te hebben, beter te slapen, minder stram wakker te worden. Zo zegt een van de deelnemers: ‘Na jaren van alles geprobeerd te hebben, kan ik eindelijk weer een pak melk openen’.

Ondanks de positieve resultaten is er op dit moment nog geen vervolgprogramma. Dit omdat er nog geen partner is, zoals een patiëntenvereniging, verzekeraar of ziekenhuis, die dit kan integreren en samen met ons kan opschalen. Achter de schermen werken wij hieraan en kijken wij naar mogelijkheden. Heb jij een idee hoe dit mooie project voor meer mensen mogelijk kan zijn en ook gefinancierd kan worden, neem dan contact met ons op via info@voedingleeft.nl, ter attentie van Martijn van Beek. Lees meer over het programma in deze blog

< Bekijk meer initiatieven