Eet voor reuma

Eten dat voor je werkt

Nieuwe programma’s starten in 2021!

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een vorm van reuma. Een van de meest voorkomende vormen zijn artrose met 1,5 miljoen patiënten en  Reumatoïde Artritis (RA) met 260.000 patiënten. Reuma veroorzaakt verscheidene symptomen waaronder verminderde beweeglijkheid, stijfheid en (spier)pijn. De meeste vormen van reuma worden met medicatie behandeld. Binnen de reumapatiënt groep is steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Veel patiënten willen zelf de regie in handen nemen en door middel van leefstijlaanpassingen hun ziektelast verlagen en kwaliteit van leven verhogen. Er zijn aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat een gezond eetpatroon en leefstijl in het algemeen mogelijk de ziektelast van reuma kunnen verminderen. 

In 2016 heeft Voeding Leeft in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum te Eindhoven een pilot onderzoek uitgevoerd, waarin onderzocht werd wat het effect van een leefstijlprogramma was bij mensen met Reumatoïde Artritis en fibromyalgie. Het eet voor Reuma programma. De deelnemers kregen informatie en hebben gedurende 3 maanden zelf ervaren wat onbewerkte, gevarieerde en lekkere voeding voor hen en hun reumatische klachten kon doen. 

 

Deelnemers werd bijvoorbeeld uitgelegd waarom het eten van veel groenten, fruit, noten, zaden, extra vierge olijfolie en peulvruchten goed is en waarom dit van invloed kan zijn op  hun klachten. Ook werd ingegaan op  het van belang een constante bloedsuikerspiegel voor minder vermoeidheid,  de rol van de darmen, en het eten van vette vis en het op peil houden van de vitamine D spiegel. 

De resultaten lieten zien dat het programma een positief effect had op de gezondheid, het dagelijks functioneren, ervaren mate van pijn en op  lichamelijke klachten in het algemeen. De meeste effecten waren al zichtbaar een maand na de start van het programma en hielden ook aan na einde van het programma (er is gemeten tot 6 maanden na het einde van het programma). Ook konden deelnemers het programma goed volhouden en zijn er geen nadelige effecten gerapporteerd. De reacties van deelnemers waren positief, het programma werd goed beoordeeld en er kwamen mooie verhalen aan het licht. Zo zegt een van de deelnemers: ‘Na jaren van alles geprobeerd te hebben, kan ik eindelijk weer een pak melk openen’.

Voedingleeft en ReumaNederland hebben de handen ineengeslagen voor het doorontwikkelen van het reuma leefstijlprogramma. Nieuwe programma’s starten 2021!

Sinds het einde van het pilotonderzoek is er achter de schermen hard gewerkt om een vervolg op te zetten. De positieve resultaten waren aanleiding voor uitgebreider onderzoek naar de lichamelijke effecten van het programma op de langere termijn, maar ook om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk reumapatiënten toegang krijgen tot dit leefstijlprogramma. De roep om leefstijl als medicijn wordt immers steeds luider. Onlangs hebben patiëntenvereniging ReumaNederland en Voeding Leeft de handen ineengeslagen voor een meerjarige samenwerking om het leefstijlprogramma te gaan uitvoeren op grotere schaal. Het einddoel is om een programma te ontwikkelen dat vanuit de basisverzekering vergoed wordt, voor iedere reumapatiënt. Het Erasmus MC zal aanhaken om de lichamelijke effecten op het ziekteproces te onderzoeken. Er zal onder andere gekeken worden of er medicatie kan worden afgebouwd. Het programma wordt mede gefinancieerd door de Noaber Foundation.  Martijn van Beek, oprichter van Voeding Leeft: “We gaan ervoor om als eerste een bewezen effectieve leefstijlbehandeling voor mensen met reuma in het basispakket te krijgen. Om de kwaliteit van leven voor mensen met reuma te vergroten met een leefstijlbehandeling naast of misschien wel in plaats van medicatie. Oftewel betere zorg, tegen lagere zorgkosten; dat is onze missie.”Er wordt naar gestreefd om begin volgend jaar nieuwe groepen te starten. Zodra meer bekend is over de inhoud van het programma en start van de werving zullen wij en ReumaNederland hierover meer communiceren.

Wilt u hiervan op de hoogte blijven of op een wachtlijst gezet worden voor mogelijke deelname? Mail dan uw naam, telefoonnummer en voor welk programma u zich aan wilt melden naar: aanmelden@voedingleeft.nl of houd www.voedingleeft.nl in de gaten.

 

< Bekijk meer initiatieven