Wat je zou doen als je de loterij zou winnen?

Wat je zou doen als je de loterij zou winnen?

Wat je zou doen als je de loterij zou winnen?

Wat je zou doen als je de loterij zou winnen? Zou jij dan nog willen werken of zou je direct je ontslagbrief indienen? Mijn moeder is 70 en werkt nog steeds, omdat zij haar toegevoegde waarde ziet en in werken nog altijd plezier beleeft. Ik heb het wellicht van haar dat ik ook zo naar werken kijk. Toch is dat niet bij iedereen hetzelfde en zou de eerste de beste grote prijs de directe aanleiding zijn om te stoppen met werken.

 

Dat intrigeert mij. Want welke plek heeft werk dan en wat houdt je –  een groot deel van je leven – bezig? Je zou werken maar niet als werken voelen.

 

Dat je je kantoor binnenloopt en je als thuis voelt, dat jouw functie op maat is, passend bij jouw kwaliteiten, dat het echt zin heeft wat je doet, dat je gewaardeerd wordt om wie je bent, dat je kan werken met ‘wat er is’, dat je geen druk voelt en wel presteert, dat je doelen soepel behaalt, dat je verschil maakt.

 

Wat als werken niet als moeten voelt.

 

Zo werken, ervaar ik al jaren en zou ik niet anders meer willen. Ook probeer ik die wijze over te brengen aan de mensen waarmee ik werk. Omdat ik er in geloof dat je dan echt gelukkiger en productiever bent. En dat gaat verder dan geloof. De impact die wij dagelijks maken is groot en valt of staat bij hoe een ieder er bij zit of staat.

 

Een goede voedingsbodem is de basis en die is voor iedereen anders.

 

Vanuit die voedingsbodem helpt het om met verwondering te blijven kijken en met een positieve bril. Om je niet mee te laten slepen in drama. Om krachten te bundelen en ervoor te gaan iets anders te laten zien, om de juiste keuzes te maken. Het helpt om te verstillen en versnellen.

 

Voor ons is het heel normaal wat we doen. Als je uitlegt hoe wij werken in een gesprek met een externe of sollicitant dan worden we echter op de feiten gedrukt. Zoals wij werken is niet normaal. Jammer want dit gun je iedereen. Deze manier van werken zou ook de maatschappij beter staan. Je moet er alleen lef voor hebben, om het net even anders te doen en vast te houden aan waarom je het ook alweer deed en wat je hier op aarde te doen hebt.

 

Deze manier van werken voedt niet alleen onszelf en dus de organisatie, het geeft elk individu de ruimte om vanuit zijn kwaliteiten te werken en zijn of haar rol te definiëren. Dat levert op, voor werknemer, organisatie en maatschappij. Hoe meer persoonlijke groei, hoe hoger de intelligentie van de organisatie in de breedte, des te groter onze productiviteit en impact. Wij zorgen voor meer gezondheid, voor betere – value based – zorg en tegen de beste kosten.

 

De kern van het werk dat wij bij Voeding Leeft doen heeft alles met verandering te maken. Verandering van het paradigma in de zorg en verandering van gedrag van deelnemers in onze programma’s. Voor verandering heb je reflectie nodig, gezond verstand, kwaliteiten en inzicht. En dat komt niet altijd uit het hoofd of uit boeken. Die wijsheid zit in ons allemaal. Het is dus des te belangrijker ook daar aandacht te besteden, naast de dagelijkse werkzaamheden, plannen, doelen, wetenschap die er ook zijn.

 

Mediteren voor een bijeenkomst, een dag de duinen in op trail, inspiratiesessies over voornemens, met je ogen dicht luisteren naar elkaar, elkaar in de ogen je verhaal vertellen zonder woorden, ademhalen, een verhaal vertellen aan de hand van je levenslied, je donkere kant belichten. Het zijn elementen die verweven zijn in ons werk.

 

Als je weet wat jou voedt,

kun je er immers ook zijn voor een ander.

Dan kun je zaaien, bloeien en groeien.

 

Hoe werkt dat dan?

Werken in een voedende organisatie is niet zo ingewikkeld. Je moet het alleen echt willen en er tijd en aandacht aan besteden. Het vergt discipline en structuur om met een open blik te kunnen kijken. En als je dat lukt, dan levert dat op.

 

Vragen die je kunnen helpen:

  • Wat zijn de waarden van jouw organisatie en wat heeft jouw organisatie te betekenen?
  • Wanneer ben je als systeem op je best?
  • Hoe uit zich dat?
  • Welke rollen heb je daarvoor nodig?
  • En hoe ontwikkelen die rollen zich het best?

 

En als bij alles is het nog veel simpeler, begin bij jezelf. Hoe ga jij de dag in en wat neem je iedere dag mee? En wat voedt jou vandaag en morgen?

Barbara Kerstens is programmadirecteur bij Voeding Leeft, zij ontwikkelt nieuwe programma’s, is verantwoordelijk voor de operationele organisatie en laat ander licht schijnen. ‘Ik leer mijn team te werken vanuit ieders kwaliteit en eigen kracht, waardoor persoonlijke groei mogelijk is. Zo kunnen wij ook als organisatie de meeste impact maken. Ik schrijf graag ter inspiratie van anderen en voor het ordenen van mijn eigen gedachten. Dat doe ik voor jong en oud, binnen en buiten de grenzen en kaders die we gewend zijn.’


Barbara Kerstens
Categorie:

Wat je zou doen als je de loterij zou winnen?

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen