Het verhaal erachter

Het verhaal erachter

Het verhaal erachter

‘Toen Marjan in haar video zei: ‘Soms voel ik me gezonder dan voordat ik ziek werd’, kreeg ik tranen in mijn ogen.’ De mail van Paula was ontroerend. Paula is zelf MS-patiënt en net als zovelen op zoek naar wat haar helpt. Ze leest veel, ze probeert van alles, maar zij vond de sleutel nog niet. Met veel enthousiasme start Paula deze week met het Eet Anders Experiment, waar MS-patiënten gedurende 3 maanden ervaren wat anders eten met hen doet. De basis? De wetenschap en een goede dosis gezond verstand. Vers, onbewerkt en lekker eten, daar gaat het om.

Zoals bij ieder initiatief zit ook achter dit concept een verhaal. In een ziekenhuis in Haarlem deden wij 4 jaar geleden het eerste Voeding Leeft Eet Experiment. 100 ‘gezonde’ werknemers gingen 10 dagen de uitdaging aan om anders te eten. Wat zagen we prachtige resultaten. De deelnemers voelden zich fitter, energieker en sliepen beter. Onder al die mensen was Marjan. Marjan was niet gezond; ze had MS. Ze voelde zich niet goed, kreeg adviezen die niet hielpen en had last van haar ziekte en de medicatie. Ze deed mee met het Experiment, zonder dat wij het wisten. Toen nog niet. Het Eet Experiment was een openbaring voor haar. Anders eten gaf haar nieuw leven. Ze deelde haar ervaring met ons. Een intrigerend verhaal dat ons diep raakte, ons tot tranen toe roerde en ons altijd bij bleef.

In 4 jaar tijd hebben enkele duizenden volwassenen en kinderen meegedaan met het Voeding Leeft Eet Experiment. Van supermarktpersoneel tot leden van de Raad van Bestuur in ziekenhuizen. En ook – in een andere vorm en ander tijdbestek – mensen met Diabetes T2 en mensen met reuma.

Ondanks alle prachtige verhalen dachten wij steeds aan het verhaal van Marjan. Zou het kunnen dat voeding zou helpen bij de kwaliteit van leven bij MS. Omdat de ziekte slopend is, hopen wij het van harte. Maar niet alleen wij. Door de jaren heen ontmoetten wij mensen en partijen die ook met veel energie, enthousiasme en verwondering willen kijken wat er bij MS mogelijk is met voeding. En zo is samen met MS Anders, het Louis Bolk instituut, het ministerie van Economisch zaken en niet te vergeten 3 neurologen – die ook willen weten of voeding een rol kan spelen – het Eet Anders Experiment ontstaan. Vanaf deze week gaan 200 mensen met MS het zelf ervaren.

Juist in de gezondheidszorg vinden wij het belangrijk dat voeding een serieuze plek krijgt en dat mensen weten wat hen vult en wat hen echt voedt. Veel chronische aandoeningen zijn immers het gevolg van een westers eetpatroon en de oplossing ligt vaak bij voeding. Daar moet verandering in komen en daar werken wij met veel passie aan.

Het Eet Anders Experiment maakt niet alleen ons blij. Een week na de opening van de inschrijvingen hadden zich al meer dan 450 mensen aangemeld en de telefoon bleef maar gaan. Mensen die vragen hebben en mensen die hun positieve ervaringen met voeding willen delen. Wij zijn benieuwd of er anderen zijn met eenzelfde ervaring als die van Marjan enkele jaren geleden. En vooral zijn wij hoopvol.


Barbara Kerstens
Categorie:

Het verhaal erachter

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen