Flexibele inzet kwaliteiten loont

Flexibele inzet kwaliteiten loont

Flexibele inzet kwaliteiten loont

De een houdt van blauw, de ander van rood. De een vaart op rust, de ander heeft dynamiek nodig. De een werkt het liefst van 9 tot 5 uur, de ander gedijt op flexibele uren. De een werkt het liefst parttime, de ander altijd. Dat heeft alles te maken met de kwaliteiten die iemand heeft. Daar is geen standaard voor.

Juist die verscheidenheid kan een aanvulling op elkaar zijn. Verhalen hebben soms cijfers nodig en cijfers een verhaal. Als je kijkt naar jouw kwaliteit en die samenvoegt met die van een ander dan is er heel veel mogelijk. Je creëert samen, bent samen volledig en dat is voel- en zichtbaar. 

‘Als je je kwaliteiten leeft, dan komt je leven in een stroomversnelling.’ Dingen gaan gemakkelijker, liggen meer voor de hand, het voelt rustiger, je vindt je eigen plaats. Zo thuis, zo op je werk. Het is essentieel daar aandacht voor te hebben, jijzelf en ook de organisatie waar je werkt. Met een verscheidenheid aan kleuren ben je samen één mooi geheel. Wil je alles hetzelfde kleuren omdat dat eenmaal ‘zo hoort’, dan zitten er veel mensen niet op hun plek en dat kan grote gevolgen hebben. Stress, conflicten, burn-out en een lage productiviteit.

Het gebeurt veel, om ons heen en in het leven. Veel mensen lopen een weg die hen niet past en ze kunnen niet alles geven wat ze te geven hebben. Geblokkeerd, afgescheiden, beschermd, verdoofd soms. Ik denk dat dat anders kan, anders moet, anders mogelijk is.

Dat begint bij het individu, ondersteund door een organisatie.
Weten waar je goed in bent
wat je drijfveren zijn en
wat je toegevoegde waarde is,
vormen een essentiële basis voor levens- en werkgeluk.

Wanneer maakt het uit of jij aan tafel zit? Vanuit de opleiding, welke dan ook, is hier vaak te weinig aandacht voor. We leren een vak en behoren hetzelfde te kunnen. Zonde, want de manier waarop jij het doet is nou net datgene wat jou nodig maakt. Een organisatie zou je daarin moeten ondersteunen, voor jou en voor de organisatie zelf. Hoe meer werkgeluk, hoe hoger de productiviteit immers. Dat begint bij de talenten van mensen zien en ieder individu van daaruit te laten werken en bewegen, uiteraard vanuit gezamenlijke afspraken en grenzen. Werkt iemand liever buiten, geef hem dan de ruimte!

Diversiteit is een voorwaarde. Een organisatie bouwen met alleen maar mensen die dynamiek willen, dat is niet zo verstandig. Het zal er gezellig zijn, er zullen veel ideeën zijn en een mooie visie, een consequente uitvoering en afspraken nakomen kan weleens een uitdaging zijn. Het is de kunst een team samen te stellen dat alle kleuren in zich heeft en zo dat de kleuren volledig geleefd worden. Dat kan door rollen te definiëren en daar doelen aan te hangen.

Binnen de kaders dat wel.

Wij zijn zo’n dynamische organisatie die juist buiten de kaders en regels werkt. Toch heb ik de afgelopen jaren gezien dat dat karakter juist overeind blijft als je de basis en randvoorwaarden helder hebt. Dat je groeit door ook mensen aan te trekken die een andere taal spreken en dat dat je, als je daar dan ook naar luistert, aanvult en steviger maakt. 

We hebben ons met prachtige mensen gevormd, successen gevierd en de eerste teleurstellingen gehad en we hebben van beide geleerd. Door de tijd heen werden kaders helderder en ook het verlangen om het in een vorm te gieten, hoe meer mensen hoe helderder zaken moeten zijn. Het ligt niet voor de hand en je hebt niet meer aan één blik genoeg.

Het is tijd om de normen neer te leggen, zodat wij optimaal kunnen functioneren en kunnen leveren waarvoor wij hier zijn. Dat zit dus ook in de papieren protocollen en werkafspraken.

Samen met Dick van Willigenburg hebben wij met ons kantoorteam van dertig mensen gekeken naar ieders kleur en toegevoegde waarde en daar kwam veel moois uit. Als de een een stap naar voren zet dan is er ruimte voor een ander, als je blauw toevoegt aan een groen team dan is er de rust waarnaar verlangd wordt. Als je op de plek werkt die jou het beste past, dan is er heel veel mogelijk. 

Wij ontwikkelen, wij leren, wij reflecteren en zo groeien wij en kunnen wij er helemaal zijn voor al die mensen voor wie wij dit werk doen en ondertussen helpen wij het zorgsysteem een beetje te bewegen.

Barbara Kerstens is programmadirecteur van Voeding Leeft en zet anderen in beweging door een ander licht te brengen. Haar verhalen gaan over innerlijk leiderschap, groei en ontwikkeling, verbinding & relaties. ‘Ik reflecteer op wat ik zie, lees, hoor, voel of ervaar in het moment en in de kern. Ik orden mijn gedachten, laat een ander licht schijnen en dat schrijf ik op ter inspiratie voor een ander.’


Barbara Kerstens
Categorie:

Flexibele inzet kwaliteiten loont

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen