Kris Verburgh

Kris Verburgh

Arts en onderzoeker

Aan de universiteit van Antwerpen studeerde ik magna cum laude af. Ik ben onderzoeker aan het Centrum Leo Apostel voor Interdisciplinaire Studies (CLEA) en lid van de Evolution, Complexity and Cognition groep, beide aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik onderzoek de rol van voeding in het verouderingsproces en het ontstaan van veroudering-gerelateerde en metabolische ziekten, zoals cardiovasculaire aandoeningen, Diabetes type 2, obesitas en de ziekte van Alzheimer. Ik creëerde een nieuw wetenschappelijk vakgebied, ‘nutrigerontologie’, dat de rol van voeding bestudeert in veroudering en verouderingsziekten. Als arts verdiep ik me in de rol van voeding in preventieve geneeskunde, overgewicht en gezond ouder worden.

Voeding is momenteel de krachtigste methode die er bestaat om gezond en lang te leven. Een gezond voedingspatroon kan het risico verkleinen op een waaier van ziektes, zoals hart-en vaatziektes, type 2 diabetes en de ziekte van Alzheimer, iets wat geen enkele pil of operatie kan bereiken. Gezond eten maakt dat je niet enkel beter functioneert (minder ziek, meer energie, beter concentratievermogen, meer motivatie), maar het verkleint ook het risico op overgewicht en vertraagt het verouderingsproces. Kortom, voeding is het krachtigste instrument dat een arts tot zijn beschikking heeft om de gezondheid van zijn patiënt te verbeteren en in stand te houden.

Het is zeer spijtig dat in de opleiding tot arts voeding en preventie amper aan bod komen. Er wordt vooral nadruk gelegd op ‘genezen’ (zover als mogelijk is) en opereren en te weinig nadruk op voorkomen en het in stand houden van gezondheid en een goede kwaliteit van leven. Dit zal in de toekomst drastisch veranderen. Voeding zal een veel belangrijkere plaats krijgen in de medische praktijk en in de gezondheidszorg in het algemeen.

Voeding leeft is een organisatie die zich het belang en de kracht van voeding realiseert om de gezondheid van mensen te verbeteren. In deze organisatie zitten gepassioneerde mensen van diverse achtergronden, die de laatste medische en wetenschappelijke inzichten hanteren om via voeding en levensstijl chronische welvaartziekten te behandelen. Hier kan ik als arts enkel maar achterstaan.

Zalm is mijn favoriet, het smaakt lekker en zacht en zit boordevol omega-3 vetzuren.
Persoonlijke website:  http://www.krisverburgh.net