De Leefstijlarts

Huisarts van de toekomst?

Voeding Leeft kijkt waar het anders kan als het gaat om ziektes en leefstijl. Wat zou een huisarts bijvoorbeeld kunnen doen als het gaat om leefstijl en is er animo bij mensen om een arts te betalen voor zijn leefstijlbegeleiding? In november 2016 heeft Voeding Leeft het concept De Leefstijlarts getoetst onder ruim 1.000 Nederlanders.

‘De Leefstijlarts, aldus onze definitie, is een reguliere huisarts die zich tijdens een consult geheel bezig houdt met het begeleiden van leefstijlverandering en – daar waar mogelijk – het afbouwen van medicatie. De Leefstijlarts kijkt wat er anders kan als het gaat om chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes, hypertensie, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 2 etc. De nadruk ligt niet op medicatie maar op de leefstijl. Hoe ziet het eetpatroon eruit? Wordt er voldoende bewogen, geslapen en ontspannen?’

Het concept werd enthousiast ontvangen. Mensen willen zich weer energiek en vitaal voelen, willen weer zelf de regie hebben en willen zich geen patiënt hoeven voelen. Goed nieuws dus.

Toch kost het implementeren van een dergelijk concept in de bestaande zorg veel tijd. Liever dus verweven wij deze gedachte in het huidige zorgveld. Daarom zijn wij samen met vereniging arts en voeding met 12 huisartsen aan het werk om leefstijl als medicijn in de praktijk te integreren. Wij houden u op de hoogte.